Općina Gunja

Vukovarsko srijemska županija

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

AKTIVNOSTI UDRUGE PISACA I PJESNIKA TIN UJEVIC GUNJA

{mosimage} Udruga pisaca i pjesnika „TIN UJEVIć“ Gunja bila je organizator „PRVIH PJESNIčKIH SUSRETA GUNJA 2009“ koji su uspješno održani u subotu, na platou ispred Općine Gunja,  u sklopu svečanosti obilježavanja „Dana Općine GUNJA“. Na manifestaciji je nastupilo pedesetak pjesnika iz Hrvastke i Bosne i Hercegovine, iz Brčko distrikta. Manifestaciji je prisutvovalo preko 300 posjetitelja.
U okviru PJESNIčKIH SUSRETA u Gunji je promoviran Zbornik poezije „STIH U SRCU““, prva objavljena knjiga poezije autora- članova novoosnovane Udruge pisaca i pjesnika „Tin Ujević“ iz Gunje. Zbornik sadrži uratke 22 pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zbornik je uredio Ilija Andrić, izdavač je Ivo Butković, a recenziju ne napisao Suvad Alagić. Uz 18 pjesnika iz Hrvatske, u zborniku su zastupljeni i pjesnici iz Brčkog: Suvad Alagić, Ljiljana Tadić, Marijana Mijić i Vanesa Kelava.
U kulturnom dijelu programa nastupila je Lejla Imamvić, polaznica Osnovne Muzičke škole Brčko distrikta- Odsjek gitara u klasi mr. Elvisa Sivčevića. Prigodnim riječima skupu su se obratili i dr. Anto Basić predsjednik HKD „Napredak“ i ćazim Suljević, predsjednik BZK “PREPOROD“, iz Brčkog.
Osim pjesnika, u kulturnom dijelu programa, nastupilo je desetak glazbeno- folklornih udruga iz Hrvatske.

Novinar Suvad Alagić
Urednik Dobrila Semizović

 KAD SAVA NIJE GRANICA

HKD „Napredak“ -podružnica Brčko Distrik BIH i Udruga pisaca i pjesnika "Tin Ujević"-Gunja ostvarili su tijekom prošlog tjedna, (11. 03.) te početkom 2010. godine, zavidnu suradnju u očuvanju kulturno- književne tradicije ovih prostora kroz pisanu riječ. Suradnja je ostvarena tim lakše jer Udruga „Tin Ujević“ Gunja ima i internacionalni i meðunarodni  karakter tipa prekogranične suradnje autora dviju država, tako što u svoj rad uključuje i autore iz BIH, poglavito iz Brčko Distrikta BIH, kao što su prof. Ljiljana Tadić, pjesnik,pisac i novinar Suvad Alagić, studentica Marijana Mijić i drugi.Vodjstvo i članovi HKD Napredak su svojim prisustvom i poklonom velikog broja knjiga i kalendara uvečali Prve pjesničke susrete u Gunji u jesen 2009. godine. Suradnja samim tim činom nije završena, jer je HKD Napredak ugostio i organizirao sudjelovanje na promociji autora Željka Ružića: Suvada Alagića i Ljiljane Tadić. Izmeðu Gunje i Brčkog postoje dva mosta, a autori-umjetnici i organizatori poetskih druženja grade one jednako važne mostove, mostove razumijevanja i prijateljstva, te tako Savu ne doživljavaju kao prepreku i nekakvu izričitu granicu, već kao sponu izmeðu dvije samostalne države. Nadati se da će se ova suradnja koja je divno započela i nastaviti se. Jer! Stih i lijepa riječ ili bilo koja umjetnička djela povezuju i daju radu (pa ako hoćete i životu) posebnu radost, plemenitost, moralnost i duhovnu čistotu koju osjećaju svi ljudi zaljubljeni u umjetnost. Dakle, nadamo se povećanju i proširenju ove već trasirane suradnje, te na taj način i dalje utirati put generacijama koje dolaze s ove i s one strane Save(koja za umjetnike nije granica nego most).

 Željko Ružić

{mosimage}

 MOSTOVI POEZIJE NAJISKRENIJI SU I NAJLJEPŠI MOSTOVI MEDJU LJUDIMA I NARODIMA JEDNE CIVILIZACIJE

Za pripremu, tiskanje, objavljivanje i promoviranje jednog reprezentativnog zbornika poezije, od nekoliko stotina stranica kojeg tvore dvadeset pjesnika iz država Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, danas možda kao nikad do sada, je potrebno mnogo:  umjetničke hrabrosti, umijeća, strpljenja, iskustva, mudrosti, odricanja, ali i namjere i želje da se stigne na taj zacrtani književni i kulturni put i cilj. A taj cilj, ta jedna neutaživa želja pjesnika i pisaca iz novopokrenute ali i već respektabilne književne Udruge „TIN UJEVIć“ iz Gunje, čiji i sam naziv obvezuje na najveće književne, estetske i moralne standarde i načela u kulturi, je i potignut. Najviše na zadovoljstvo samih autora- pjesnika, ali i same čitalačke i književne publike koja je uvijek željna i žedna ovakvih književnih dostignuća i savladanih izazova koji uvijek stoje pred ovako golemim književnim projektima. Uz pjesnike, koji su zborniku i „TINU UJEVIćU“ neštedimice podarili sve ono najdragocjenije i najintimnije poetsko što nose i drže i sebi, i što se krasno i točno i zove „STIH U SRCU“, najveće zasluge pripadaju Iliji Andriću, glavnom uredniku, Željku Ružiću, predsjedniku udruge, Ivi Butkoviću, nakladniku, prof. Ibrahimu Vejsiloviću, i mnogim drugima, bez čijeg nesebičnog odricanja ali i književnog i organizacionog umijeća ovaj zbornik teško bi ugledao svjetlo dana.
Običaj je u ovakvim književno-svečanim prigodama, jer ovo je ipak projekat- prvijenac Udruge „Tin Ujević“, naše književno provorodjenče, a samim tim i jedna vrts malog kulturnog blagdana, ne tražiti neke male sitne mane i nedostatke ovakom jednom dragocjenom i uspjelom književnom projektu. Ali i u tom kontekstu, ovdje se, ipak, radi i o kulturološkom izuzetku i književnom fenomenu za naše prilike, može se biti „čista obraza i uzdignuta čela“.  I najpozvaniji, pa i  najoštriji kritičari, i najpedantiniji znalci književnih prilika u nas, teško da mogu naći „slabu kariku“ ili „lošu točku“ u „STIHU U SRCU“. Jer, zbornik je koncipiran tako da u njemu imamo uratke, iako još djece ali i jako talentiranih pjesnika- početnika sa 14- 15 godina životne dobi, pa do poetskih uradaka autorskih imena koji su već postali nezaobilazni dio aktualne književne scene, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. Tako, osim obilja objavljenih knjiga ovih autora, tu su i prijevodi na velike svjetske jezike, zastupljenost u prestižnim pjesničkim antologijama, te prisutnost u časopisima i magazinima za kulturu i književnost u Regionu, a samim tim i u Europi.
Ovaj zbornik još više dobiva na značenju, ako se ima u vidu da je pojava ovakvih izdanja u nas ipak raritet, da se nakladnici iz poznatih razloga teško odlučuju za tiskanje i publiciranje ovakvih projekata, tako da iza protagonista jednog ovakvog složenog i grandiznog projekta mora stajati višemjesečni, pa skoro i jednogodišnji mukotrpni „književno- neimarski“ rad i angažman.
No, na sreću svih nas, na sreću čitatelja, ovaj književni projekat, koji je nastao kao plod čiste želje za kulturnom i književnom prekograničnom suradnjom autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, je uspio, ugledao je svjetlo dana na najljepši i najpoželjniji ljudski i civilizacijski način, razbokorio se tu pred nama, nudeći nam na uvid latice i vodoskoke čiste i pitke poezije, duše, srca i zavidne umjetničke i estetske razine. I zaista je Udruga pisaca i pjesnika „Tin Ujević“ iz Gunje, zaiskrila svojim prvim književnim biserom, i zaista je Slavonija a samim tim i Hrvatska dobila na dar jedan vrijedan i dragocjen „pjesnički trag u vremenu“, i zaista je i autorima iz Bosne i Hercegovine, uz prijatelje i komšije  „i po peru“,  pisce i pjesnike iz Hrvatske,  bila čast ali i privilegija, doprinijeti da budu poetski i kulturološki konstituenti MOSTOVA POEZIJE KAO NAJISKRENIJIH I NAJLJEPŠIH MOSTOVA MEDJU LJUDIMA I NARODIMA JEDNE CIVILIZACIJE!

 Suvad Alagić

{mosimage}

 MEDJUNARODNA KNJIŽEVNA VEčER U GUNJI

U sklopu medjunarodne književne večeri u Gunji, a u povodu svečanog otvorenja novog  Doma za nevladine udruge Gunja, uz nastup pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sinoć je uspješno promoviran poetski prvijenac „Oprosti mi sve sam snio“ Željka Ružića iz Gunje.
Večer je prigodnim riječima ispred organizatora UG ESSEGG iz Osijeka otvorio Ilija Matić, nakladnik i urednik izdanja, knjigu je predstavio recenzent Suvad Alagić, a osim autora, članova književnih udruga iz Hrvatske koji su čitali svoje i pjesme Željka Ružića, pred oko stotinu prisutnih,  iz Brčko distrikta BiH, još su se predstavili:Žarko Milenić i Ljiljana Tadić. Ružićevu poeziju i fragment iz vlastite monodrame govorio je glumac Vinkovačkog kazališta Željko Mandić.
Gitarsku pratnju je izvela Asja čandić, članica Preporodovog Dramskog studija Arlekino, nazočne je pozdravio i dr. Anto Basić, predsjednik Napretka Brčko distrikta, a osim načelnika Vladimira Crnova, promociju su uveličali mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Općine Gunja.
Moderator i voditelj medjunarodne književne večeri u Gunji je bio Stjepan Bogutovac.
 Suvad Alagić

{mosimage}

 PRVI PJESNIčKI SUSRETI GUNJA 2009.

 Udruga pisaca i pjesnika „TIN UJEVIć“ Gunja bila je organizator „PRVIH PJESNIčKIH SUSRETA GUNJA 2009“ koji su uspješno održani u subotu, na platou ispred Općine Gunja,  u sklopu svečanosti obilježavanja „Dana Općine GUNJA“. Na manifestaciji je nastupilo pedesetak pjesnika iz Hrvastke i Bosne i Hercegovine, iz Brčko distrikta. Manifestaciji je prisutvovalo preko 300 posjetitelja. „STIH U SRCU““, prva objavljena knjiga poezije autora- članova novoosnovane Udruge pisaca i pjesnika „Tin Ujević“ iz Gunje, promovirana je u sklopu pjesničkih susreta. Zbornik sadrži uratke 22 pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zbornik je uredio Ilija Andrić, izdavač je Ivo Butković, a recenziju ne napisao Suvad Alagić. Uz 18 pjesnika iz Hrvatske, u zborniku su zastupljeni i pjesnici iz Brčkog: Suvad Alagić, Ljiljana Tadić, Marijana Mijić i Vanesa Kelava.
U kulturnom dijelu programa nastupila je Lejla Imamvić, polaznica Osnovne Muzičke škole Brčko distrikta- Odsjek gitara u klasi mr. Elvisa Sivčevića. Prigodnim riječima skupu su se obratili i dr. Anto Basić predsjednik HKD „Napredak“ i ćazim Suljević, predsjednik BZK “Preporod“, iz Brčkog.
Osim pjesnika, u kulturnom dijelu programa, nastupilo je desetak glazbeno- folklornih udruga iz Hrvatske, te glazbeni sastavi „Duša bećarska“ i „Veselo Srce“ iz Drenovaca.
Nastupili su pjesnici iz Udruge pisaca i pjesnika „Tin Ujević“ Gunja: Ilija Andrić, Željko Ružić, Ivo Butković, Ljiljana Tadić, Suvad Alagić, Vanesa Kelava, Benak Ivan, Ivan Ferenec, Marijana Mijić, Božidar Golik, Josip Lišić, Anica Pokrivka, Ibrahim Vejsilović, Marija Voloder i drugi, te pjesnici udruga iz županija: Brodsko- posavske, Osječko- baranjske i Vukovarsko- srijemske, te pjesnici iz Brčko distrikta BiH.Manifestaciju je svojim prisustvom uveličao i Vladimir Crnov, načelnik Općine Gunja.
Suvad Alagić

PJESNICI IZ BRčKOG NA „SUSRETIMA PJESNIKA HRVATSKE“ U ZAGREBU

SUSRETI PJESNIKA HRVATSKE naziv je kulturne manifestacije koja je tokom vikenda održana u Zagrebu u organizaciji zagrebačke Udruge umjetnika „Vjekoslav Majer“. Medju stotinjak pjesnika iz cijele Hrvatske i SAD-a, nastupili su i članovi Udruge pisaca i pjesnika „TIN UJEVIć“ Gunja:Željko Ružić, Ivo Butković i Vejsil Zejnilović iz Gunje i Suvad Alagić, Ljiljana Tadić i Marijana Mijić, iz Brčkog. Alagić je uz nastup, kao recenzent ujedno predstavio, pred nekoliko stotina prisutnih, zbornik poezije „STIH U SRCU“ nedavno objavljenog od strane Udruge „Tin Ujević“. „Susreti pjesnika Hrvatske“ održani su u prostoru HVIDRE, uz pjesnike nastupili su i vrsni muzičari, a likovni umjetnici su na dar ostavili svoje radove koje su načinili tokom jednodnevnog trajanja susreta.Organizator i moderator manifestacije je bila Liljana Šiljak, predsjednica Udruge „Vjekoslav Majer“.
Suvad Alagića

MUTNA JE SAVA TEKLA, A DUGIM GUNJANSKIM SOKAKOM ŽUBORILA JE RIJEKA PJESAMA
Tin se “udomio” u Gunju!
Objavljeno: 19.8.2009
 
Bili smo u prisavskoj Gunji u predvečerje kad je Stipan Veršić sa svoja dva ata - Viborom i Sokolom - uveo u zajedničko bračno gnijezdo Blaženku Matijašević i Matu Magića. Samo kojih nekoliko metara od sokaka kojim su protutnjali vragolasti ati, ispred zgrade Općine Gunja, razapet je "čador" u kojemu su tu večer žuborili stihovi tridesetak pjesnika Posavine, Podravine, prostrane Slavonije, bogme i pjesničkih zanesenjaka s desne obale Save, čuveni distrikt - Brčko! I dok se svatovsko veselje razigravalo, pjesničko je točno pred ponoć - utihnulo!
Izmeðu večernjeg početka i ponoćnog razlaza,

Imena za pamćenje
U književnoj povijesti Gunje bit će zapisano da su pod Tinovim šeširom - od prve pa do stotinu i devedesete stranice knjige Udruge pisaca i pjesnika, "Stih u srcu" - imena prvih suradnika: Suvad Alagić, Ilija Andrić, Magdalena Babić, Ivan Benak, Ivo Butković, Vlado Ðurðević, Ivan Ferenc, Božidar Golik, Luka Jokić, Vanesa Kelava, Josip Lišić, Liza Maroševac-Igić, Andrea Mazalović, Marija Mijić, Anica Pokrivka, Željko Ružić, Reza Stanković-Zadravec, Ljiljana Tadić, Ibrahim Vejsilović, Marija Voloder, Sandra Vulin i Vinko Zečević-čibro.

iznenadna je kiša oprala prašinu s gunjanskih sokaka i natopila suhu zemlju. Pjesnici su svojim stihovima "natapali" duše radoznalih posjetitelja, zbijenih u četiri "zida" šatora razapetog ispred općinske zgrade. Povod okupljanju je bio: prva zbirka stihova novoosnovane gunjanske Udruge pisaca i pjesnika imena "Tin Ujević". Da, Tin Ujević "udomio" se u Gunji! Ne samo u sokaku njegova imena, već i u duše Gunjanaca! Ni sela - ni grada! Rekli bi: varošica s pet tisuća duša na istoku države Hrvatske. Koju mutna Sava dijeli, a most spaja s gradoma i distriktom Brčko. Spaja ih na neki način i pjesnik Tin Ujević! Onaj Tin, koji je u jednoj od prvih pjesama dao naslutiti da želi biti stanovnik - svijeta! "Ah, tijesan mi je, tijesan grada kut, jer duša želi vidjeti nove i želi vidjeti oživljene snove i nove želi, snažne pjesme čut!"

Ðuka čekao i dočekao - ponoć!
Večeras bilo je i novih lica al' još više novih pjesama i pjesnika! I zaljubljenika u rimovane stihove. Ne, nije bilo slučajno što se meðu prvima prisutnima obratio Brčanac Suvad Alagić, čije ime stoji na prvim stranicama prve knjige književne udruge "Tin Ujević". On je lektor, korektor i recenzent. On je, recimo i - pjesnik s čijim imenom počinje predstavljanje pjesnika, koje je trajalo do ponoći, kada je strpljivo čekao i dočekao i svojih pet minuta legenda pučkog pjesništva i svojih Drenovaca - Ðuka Galović. Uz svoju stalnu životnu pratiteljicu i njezine još uvijek oči sokolove, Ðuka je držeći u jednoj ruci rezbareni štap, na kojega je "oslanjao" svojih osamdeset i pet godina, drugom nježnu Macinu ruku i, svojim kazivanjem stihova prisjetio se prošlosti, ali nije zaboravio ni blisku sadašnjot kada je zborio o "hrvatskom gradu Vukovaru na Dunavu, koji je sačuvao Hrvatskoj glavu!"
Tako je završilo "ispovijedanje" stihova, koje je počelo u predvečerje kad su na glavnom televizijskom dnevniku najavljivali za "raju" novi - harač! Sva sreća za tankoćudne pjesnike i pjevače zdrava grla, ta vijest nije do njih doprla! Nije niti mogla, jer su tamburaši žestoko grijali žice tambura i svoja grla, praveći "plovni put" pjesnicima za kazivanje svojih rimovanih ostvarenja. Tako je, poslije već spomenutog Suvada i Ilije Andrića, na pjesnički brod "uskočio" nestrpljivi Ivo Mijatović, žurio je da "izrecitira" što je naumio, jer ga čeka dužnost u - svatovima. To je pružilo priliku da smireni Valpovčanin, pjesnik Ivan Benak, koji je do mirovine došao u kolima valpovačke Hitne pomoći, podsjeti u stihu što mu se sve u životu dogodilo - protiv njegove volje - dogurao je, eto, dotle da čeka ključeve rajskih dvora, "protiv moje volje!" Za njim je kročila Reza Stanković iz Bistrinaca, Dragica Aleksa iz Berka, dvije domaćice: Pavica Kusturić iz Lacica i Danica Zlatunić iz Donjeg Miholjca.

Kad zapjevaju "Vesela srca"
Poslije dvije snaše, evo grupa prvih susjeda, ovaj put pjesnika iz Drenovaca, koje predvodi Marija Komesarović. Podariše svoje stihove. Odlaze u gledalište, a dolaze sa svojim pjesmama Anica Pokrivka, Zlata Dasović, Vlado Ðurðević, Božidar Golik, Miroslav Varžić, Luka Jokić, Vojislav Nikolić Slavonac…I tako duboko u ljetnu noć ispod šatora teče pjesnička rijeka lijepih i srcu dragih stihova i pjesama koje blaže dušu. Podalje, teče li teče mutna Sava. Koja je mogla slušati udružene glasove žena i baja iz susjednih Drenovaca imena "Vesela srca", praćeni sitnim i umilnim zvucima samice Alojza Husnjaka.
Javili su se i članovi pjesničke našičke skupine "Rima" na čelu sa znanim Jozom Flegarom, prebirala je strunama žica na gitari Brčanka Lejla Imamović, dok je po stihovima "prebirala" Jelica Piperković, korijenima Ðeletovčanka. Kazivali su Osječani Grgo Nikšić, Miljenko Vasiljević, potom vrbanjska pjesnička skupina "Dvorac" na čelu sa svojom Ljubicom Wojinovski Širić i Ðurom Pavičićem….I, tako sve do ponoći, pjesnik za pjesnikom, stih za stihom! Netko će: "Kako brzo vrijeme leti!"

Ðuro ŠOVAGOVIć

SUVAD ALAGIć NASTUPIO NA „ESSEKERSKIM NOćIMA“ U OSIJEKU

{mosimage}

U Osijeku, u koordinaciji Agencije za promociju i razvoj kontinentalnog turizma i institucija kulture otpočeo je kulturno- turistički projekat „Essekerske noći“ na kome se uz turističke potencijale predstavljaju renomirani književnici. Tim povodom sinoć je u Restoranu „Miiller“, u prestižnom kompleksu „Tvrdja“, održana književna večer na kojoj je autorsko predstavljanje imao Lujo Medvidović, član Društva hrvatskih književnika. Medvidović je govorio poeziju iz svog nedavno objavljenog „šestoknjižja“. Na večeri u restoranu „Miiller“ nastupio je bosanskohercegovački pisac Suvad Alagić koji se predstavio zbirkom „čovjek bez adrese“. Alagić je kratko predstavio i plodan četvorogodišnji rad UG „ESSEGG“ iz Osijeka, koji iza sebe dosada ima objavljenih poreko stotinu naslova svih književnih žanrova. U ime ESSEGG-a obratio se vlasnik i nakladnik Ilija Matić, a večer je svojim prisustvom uveličao i Željko Ružić, pjesnik i predsjednik udruge „Tin Ujević“, Gunja.
O bogatoj kulturno- povijesnoj baštini Osijeka govorila je Amoreta Hofšauer Bajto novinarka HRT, idejni tvorac „Essekerskih noći“ Davor Horvat, a u muzičkom dijelu nastupio je bend „Zlatne žice“. Osim književne publike, večeri su nazočili i visoki uglednici grada Osijeka.
                                                                                     Suvad Alagić

 MEDJUNARDNA KNJIŽEVNA VEčER AUTORA IZ HRVATSKE I BIH U DVORU

U Knjižnici i čitaonici Dvor, Hrvatska, u utorak je održana medjunarodna književna večer na kojoj su se predstavili pjesnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Poetski prvijenac Željke Barić „Ladje života“ premijerno je predstavio Ilija Matić, nakladnik i urednik knjige. Nakon toga je prvu zbirku poezije „Oprosti mi sve sam snio“ Željka Ružića iz Gunje predstavio Suvad Alagić, recenzent.
U drugom dijelu večeri predstavljen je bosanskohercegovački pisac iz Brčkog Suvad Alagić. O Alagićevom opusu koji je u Hrvatskoj u protekle četiri godine objavio sedam knjiga poezije i proze govorio je nakladnik i urednik Ilija Matić, a sam autor je predstavio zbirku „Nesavršenost“ objavljenu ove godine. Izdavač svih naslova je UG „ESSEGG“ iz Osijeka.
Večeri je prisustvovalo sedamdesetak zvanica medju kojima su bili i predstavnici vlasti, kulturnih institucija i crkve grada Dvora. Moderatorica je bila Biserka Cvetojević, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Dvor a u muzičkom dijelu večeri nastupio je Crkveni zbor uz pratnju klavira.
                                                                                                             Suvad Alagić

AKTIVNOSTI UDRUGE „PISACA I PJESNIKA TIN UJEVIć“ GUNJA

Ubrzo nakon registriranja, a nakon pripreme i objavljivanja zajedničkog zbornika poezije autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  Udruga pisaca i pjesnika „TIN UJEVIć“ Gunja bila je organizator „PRVIH PJESNIčKIH SUSRETA GUNJA 2009“ koji su održani 20. 07.2009. godine, na platou ispred Općine Gunja,  u sklopu svečanosti obilježavanja „Dana Općine GUNJA“. Na manifestaciji je nastupilo pedesetak pjesnika iz Hrvastke i Bosne i Hercegovine. Manifestaciji je prisutvovalo preko 300 posjetitelja. „STIH U SRCU““, prva objavljena knjiga poezije autora- članova Udruge pisaca i pjesnika „Tin Ujević“ iz Gunje, promovirana je u sklopu pjesničkih susreta. Zbornik sadrži uratke 22 pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
.Manifestaciju je svojim prisustvom uveličao i Vladimir Crnov, načelnik Općine Gunja.


„VEčER POD ZVIJEZDAMA“ naziv je  književnog druženja u petak (21. 08. 2009.)  u Belisću, pred više stotina prisutnih ljubitelja lijepe pisane riječi. Na otvorenom prostoru gradskih bazena u Belišću predstavili se pjesnici iz Slavonije, Baranje, i Zagreba.Zapažen nastup medju pedesetak pjesnika iz desetak književno- kulturnih udruga iz Hrvatske imali su i članovi Udruge „Tin Ujević“ Gunja: Ljiljana Tadić (Brčko distrikt BiH) i Željko  Ružić, pjesnik iz Gunje i predsjednik udruge.


SUSRETI PJESNIKA HRVATSKE naziv je kulturne manifestacije koja je 20. 09. 2009.godine održana u Zagrebu u organizaciji zagrebačke Udruge umjetnika „Vjekoslav Majer“. Medju stotinjak pjesnika iz cijele Hrvatske i SAD-a, nastupili su i članovi Udruge pisaca i pjesnika „TIN UJEVIć“ Gunja:Željko Ružić, Ivo Butković i Vejsil Zejnilović iz Gunje i Suvad Alagić, Ljiljana Tadić i Marijana Mijić, iz Brčkog.
Takodje članovi udruge su tokom druge polovice 2009. godine nastupili na više manifestacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u mjestima:.................................................................................................................
član Udruge i član UO „Tin Ujević“ Gunja, Suvad Alagić bio je zastupljen sa predstavljanjem svojih novoobjavljenih knjiga u Hrvatskoj, na najprestižnijoj književnoj manifetscaiji u Hrvatskoj „MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2009“. Alagić je, takodje bio i jedini predstavnik ipsred BiH na „Danima Dobriše Cesarića 2009“ održanim u Požegi.
U toku su pripreme za objavljivanje prvog broja reginalnog i medjudržavnog časopisa za književnost i kulturu „Tin Ujević“ u izdanju udruge, a nekolicina članova čeka objavljivanje svojih knjiga poezije i proze krajem 2009. i početkom 2010. godine.