ZAŽELI_POMOĆ U KUĆI ! TRI VAŽNA PROJEKTA !

Općina Gunja, zaseban Odsjek za pružanje socijalnih usluga pomoći u kući unutar JUO je registrirani pružatelj usluge te vrste koji program Pomoći u kući starijim osobama kontinuirano provodi dugi niz godina, a aktivnosti u izdašnom iznosu sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike temeljem sklopljenih Ugovora o pružanju socijalnih usluga. U tom projektu zaposleno je trenutno 6 pružatelja usluga. Usluga pomoći u kući obuhvaća organiziranje prehrane (pripremu ili nabavu i dostavu gotovih obroka), obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene i/ili zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba ili osoba kojima je zbog privremenog ili trajnog tjelesnog, mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja prijeko potrebna pomoć druge osobe.

Odlukom istoga Ministarstva od 07.03.2024.godine Općini Gunja kao Korisniku bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda plus odobren je i projekt Zaželi svaki dan potporu u svom domu. Partner na projektu je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Županja.

Ukupni prihvatljivi troškovi Projekta iznose 495.000,00 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0%. !

Projekt je usmjeren na pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu uz nabavu i podjelu paketa potrepština za 60 starijih osoba i/ili osoba s invaliditetom na području općine Gunja kroz zapošljavanje 10 pružatelja usluga, s ciljem povećanja socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi. Projekt će trajati 36 mjeseci, tijekom kojega će pružatelji usluga biti zaposleni na 33 mjeseca te će im se omogućiti sva potrebna oprema i materijal za rad.

Istom Odlukom Ministarstva od 07.03. 2024.godine Općini Gunja kao Partneru odobreno je sudjelovanje u projektu Ruka solidarnosti: potpora i podrška u Gradištu i Gunji u kojem je nositelj Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Županja. Ukupni prihvatljivi troškovi Projekta iznose 1.488.000,00 EUR, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0%. !

Projekt je usmjeren na pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu uz nabavu i podjelu paketa potrepština za 192 starije osobe i/ili osobe s invaliditetom na području općina Gradište i Gunja kroz zapošljavanje 32 pružatelja usluga za najmanje 6 osoba u nepovoljnom položaju po pružatelju usluge, s ciljem povećanja socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi. Projekt će trajati 36 mjeseci, tijekom kojega će 12 pružatelja usluga s područja općine Gradište i 20 pružatelja usluga s područja općine Gunja biti zaposleni na 31 mjesec te će im se omogućiti sva potrebna oprema i materijal za rad.

Dragi mještani, puno nam znače ovi projekti kako zbog zapošljavanja tako i zbog povećanja razine kvalitete života naših starijih sumještana kojima je svakodnevna pomoć nužna.

Hvala Ministarstvu na dugogodišnjoj podršci kao i na odobrenju ova dva dodatna projekta po pozivu „Zaželi – prevencija institucionalizacije“.

Sada je pred nama odraditi sve ono što je potrebno kako bi novi projekti što prije započeli ! 

                                                                                  OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                    Anto Gutić, mag.nov.

Možda vas još zanima...

Skip to content